Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Høyt kolesterol

Hva er høyt kolesterol?

Kolesterol er en type fett eller lipid, som er viktig for en rekke funksjoner i kroppen. Kroppen trenger kolesterol for å lage cellemembraner, gallesyrer, og visse hormoner.

Det er to hovedkilder til kolesterol. Kroppen din gjør de fleste (75%) av kolesterol som finnes i blodet ditt. Resten (25%) kommer fra maten du spiser i form av animalske produkter. Høyt kolesterol, eller hyperkolesterolemi, er forårsaket av inntak av for mye kolesterol i kosten eller ved kroppen din gjør for mye kolesterol.

Det finnes to hovedtyper av kolesterol: "dårlig" kolesterol, også kjent som low-density lipoprotein (LDL), og "gode" kolesterol, også kjent som high-density lipoprotein (HDL). Da altfor mye LDL er tilstede i blodet, kan det bygge seg opp i en substans som kalles plakk på veggene av arteriene og øke risikoen for utvikling av kardiovaskulære sykdommer. Disse inkluderer aterosklerose, koronar hjertesykdom, blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. I kontrast, hjelper HDL hindre LDL tetter blodårene dine.

Høyere nivåer av HDL bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Triglyserider er en annen type fett som er inkludert i beregning risikoen for hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Når HDL, LDL og triglyserider er til stede i de riktige nivåer og balansen i kroppen, kolesterol funksjoner for å beskytte din helse, inkludert kardiovaskulær helse.

I Europa, omtrent én av seks voksne har høyt kolesterol, definert som 240 mg / dl (milligram per desiliter) av blod og høyere (Kilde: CDC ).

Det er generelt ingen symptomer på høyt kolesterol og mange vet ikke at de har det. Dette betyr at mange amerikanske voksne ikke innser at de har en økt risiko for hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. I tillegg, hjertesykdom og hjerneslag er de viktigste årsakene til dødsfall i Europa. Mer enn en million mennesker i Europa har et hjerteinfarkt hvert år, og mange av dem dør. (Kilde: NHLBI ).

Vurderer helserisikoen ved høyt kolesterol, er det viktig å få en kolesterol-screening panel eller test med jevne mellomrom. Hvis du kjenner din risiko, kan du bidra til å kontrollere dem gjennom kosthold, mosjon, endringer i livsstil, vanlig medisinsk behandling, og noen ganger medisiner.

Høyt kolesterol er assosiert med økt risiko for hjerte-og karsykdommer, som inkluderer hjerteinfarkt og hjerneslag. Søk øyeblikkelig medisinsk hjelp (ringe 911) hvis du, eller noen du er med, har symptomer på hjerneslag eller hjerteinfarkt, slik som brystsmerter, pustevansker, svimmelhet, svetting, besvimelse, angst, plutselig nummenhet eller svakhet, forvirring, problemer med å snakke eller forstå tale, problemer med å se eller gå, eller alvorlig hodepine.

SYMPTOMER

Hva er symptomene på høyt kolesterol?

Vanligvis er det ingen symptomer på høyt kolesterol. Det betyr at du ikke kan vite om kolesterolnivået er høyt. Men en enkel blodprøve, kalt en lipid panel eller kolesterol kan screening, bestemme kolesterolnivået. Kjenne dine nivåer hjelper deg beskjed hvis du er i faresonen for hjertesykdom, hjerteinfarkt og hjerneslag. Din helsepersonell vil hjelpe deg å forstå hva dine testresultater mener, hva dine nivåer bør være, og hvordan du kan kontrollere nivået av kolesterol for å redusere helserisiko.... Les mer om høyt cholesterol symptomer

ÅRSAKER

Hva som forårsaker høyt kolesterol?

Høyt kolesterol oppstår når du får for mye kolesterol gjennom kosten din, gjør kroppen din for mye kolesterol, eller kroppen din ikke er i stand til å kvitte seg med nok kolesterol. Kolesterol er bare til stede i næringsmidler som inneholder animalske produkter. Spise en diett høy i mettet fett og animalske produkter kan være en kilde til for mye kolesterol. Dette kalles sekundær hyperkolesterolemi.... Les mer om høye kolesterol årsaker

BEHANDLINGER

Hvordan er høyt kolesterol behandles?

Din helsepersonell kan anbefale behandling av høyt kolesterol med livsstilsendringer alene eller i kombinasjon med medisiner for å aktivt senke kolesterolnivået ditt. Livsstilsendringer inkluderer å spise et sunt kosthold, opprettholde en sunn vekt, får tilstrekkelig fysisk trening, og slutte å røyke. Men du kan også ha behov for behandling med medisiner. Medisiner som brukes til å behandle høyt kolesterol inkluderer:... Les mer om høyt kolesterol behandlinger

Flere artikler

Hjemmeside  >  Hjerte, blod og sirkulasjon  >  Høyt kolesterol - Symptomer, årsaker, behandlinger