Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Urinsyregikt

Hva er det?

Urinsyregikt er en lidelse preget av for mye urinsyre i blodet og vev. I gikt, er krystaller av urinsyre deponert i leddene, hvor de forårsaker en type artritt kalt giktisk artritt. De kan også bli deponert i nyrene, der de kan forårsake nyrestein.

Det er tre hovedårsaker til de høye nivåene av urinsyre som fører til gikt:

 • En diett rik på kjemikalier kalles puriner, fordi puriner er brutt ned av kroppen til urinsyre. Matvarer som inneholder puriner inkluderer ansjos, nøtter, og organ matvarer som lever, nyre og sweetbreads.

 • Høy produksjon av urinsyre i kroppen. Dette kan skje for ukjente grunner. Det kan også forekomme i visse arvelige genetiske metabolske forstyrrelser, leukemi og under kjemoterapi for cancer.

 • Nyrene ikke skille ut nok urinsyre. Dette kan være forårsaket av nyresykdom, sult, og alkoholbruk, særlig overstadig drikking. Dette kan også forekomme i mennesker tar medisiner som kalles tiaziddiuretika, som brukes til å behandle høyt blodtrykk.

Fedme eller plutselig vektøkning kan føre til høye urinsyre fordi kroppens vev brytes ned flere puriner.

Hos noen mennesker, gikt forårsaket av en kombinasjon av disse faktorene. Personer med en familie historie av gikt er mer sannsynlig å utvikle sykdommen.

Rundt 90% av pasienter med gikt er menn som er eldre enn 40 år. Urinsyregikt er ganske sjelden hos yngre kvinner og oppstår vanligvis i kvinners mange år etter menopause.

Symptomer

Den første anfall av urinsyregikt innebærer vanligvis bare én felles, oftest stortåen. Men det noen ganger påvirker andre ledd, for eksempel et kne, ankel, håndledd, fot eller finger. I giktisk leddgikt, kan det felles bli rød, hoven og svært øm å ta på. Vanligvis, vil selv et laken børsting mot felles utløse intense smerter. Etter det første angrepet av gikt, senere episoder er mer sannsynlig å involvere flere ledd. Noen ganger, hvis gikt varer i mange år, kan urinsyre krystaller samles i leddene eller sener, under huden, eller på utsiden av ørene, som danner et hvitaktig innskudd kalt en tophus.

Urinsyregikt

Diagnose

Legen vil spørre deg om din medisiner, kosthold, bruk av alkohol og om noen familiehistorie med gikt. Legen vil undersøke deg, og han eller hun vil se på dine smertefulle ledd og søke huden din for tophi.

Legen kan bruke en steril nål for å fjerne en prøve av væske fra betent felles. Denne leddvæske vil bli undersøkt i et laboratorium for mikroskopiske urinsyrekrystaller, som bekrefter diagnosen urinsyregikt. Legen kan også ta blodprøver for å måle nivået av urinsyre i blodet. Avhengig av din historie og symptomer, kan det hende du trenger flere blodprøver og urinprøver for å sjekke hvor godt nyrene dine fungerer.

Forventet varighet

Uten behandling, smerten av giktisk leddgikt vanligvis varer i flere dager, men det er mest intense i løpet av de første 24 til 36 timer. Intervallet mellom angrepene varierer mye. Noen mennesker har dem med noen ukers mellomrom, mens andre går år mellom angrepene. Etter flere gikt angrep, kan en felles ta lengre tid å forbedre eller bli betent og smertefullt.

Forebygging

For å bidra til å forhindre gikt:

 • Følg et sunt kosthold.

 • Unngå bruk av alkohol, særlig overstadig drikking.

 • Unngå dehydrering.

 • Gå ned i vekt hvis du er overvektig.

 • Unngå diuretika (vanndrivende tabletter) hvis det er mulig.

For de fleste mennesker med gikt, trenger kosttilskudd restriksjoner ikke ut til å hjelpe mye, men du bør unngå matvarer som ser ut til å utløse gikt angrep.

Behandling

Å behandle et anfall av urinsyregikt, legen vanligvis vil begynne ved forskrivning et ikke-steroid antiinflammatorisk middel (NSAID), som indometacin (indocin), ibuprofen (Advil, Motrin og andre) eller naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn og andre ). Aspirin bør unngås fordi det kan heve nivået av urinsyre i blodet (selv om lav dose aspirin for forebygging av hjertesykdom eller slag har liten effekt på gikt). Hvis du ikke kan tolerere et NSAID, eller hvis disse stoffene ikke fungerer for deg, kan legen din foreslå et kortikosteroid. Kortikosteroider kan gis muntlig eller injisert direkte inn i berørte felles. Et annet alternativ er en injeksjon av et stoff som heter adrenokortikotropt hormon, som dirigerer dine binyrene til å gjøre mer kortison. Et stoff kalt kolkisin noen ganger blir brukt, men det har en tendens til å føre til ubehagelige bivirkninger ( kvalme, oppkast, kramper, diaré ) hos ca 80% av mennesker.

For å hindre angrep av gikt, kan legen forskrive allopurinol (Aloprim, zyloprim) eller febuxostat (Uloric) for å gjøre kroppen din produserer mindre urinsyre. Hvis angrep er sjeldne og svarer godt til behandling, kan dette ikke være nødvendig. Det er vanligvis anbefales når:

 • Gikt angrep er hyppige.

 • Gikt angrep ikke svare raskt til behandling.

 • Gikt angrep påvirke mer enn én joint om gangen.

 • Det er en historie med nyrestein og forrige gikt.

 • En tophus har utviklet.

Nivået av urinsyre i blodet begynner vanligvis å droppe innen dager etter den første dosen av allopurinol eller febuxostat. Det kan ta uker med daglige behandling for den fulle effekt til å forekomme. En annen behandling tilnærming er å lage nyrene skille ut mer urinsyre ved å ta probenecid (Benemid, Probalan) eller sulfinpyrazon (Anturane). Disse stoffene fungerer godt i 70% til 80% av personer med gikt. Men de bør ikke tas av personer som har betydelig nyresykdom eller som har hatt en nyrestein.

Medisiner for å senke urinsyre - allopurinol, febuxostat, probenecid eller sulfinpyrazon - vanligvis blir tatt på ubestemt tid. Hvis avviklet, vil urinsyrenivået stige igjen og angrep av gikt er sannsynlig å fortsette.

Når legen foreskriver en medisin for å redusere urinsyre i blodet, vil han eller hun også bør foreskrive en andre medisiner for å hindre en gikt angrep. Det er fordi noen endring i urinsyre, opp eller ned, kan utløse et angrep. Disse preventive medisiner omfatter en lav dose av kolkisin eller en lav dose av et NSAID. Når urinsyre senkes nok for en lengre periode (ca 6 måneder), kan den preventive medisiner stoppes.

Når du skal ringe en profesjonell

Ring legen din når du har smerter og hevelse i et ledd. Hvis du har hatt gikt i det siste, kan legen foreslå at du har NSAIDs tilgjengelig slik at du kan ta dem på den tidligste tegn på et angrep.

Prognose

Mer enn 50% av folk som har hatt ett anfall av urinsyre leddgikt vil ha en andre, vanligvis innen seks måneder til to år. For personer med mer alvorlig sykdom, er langsiktig forebyggende medisinering svært effektiv på å senke urinsyre, noe som kan hindre angrep, og over måneder til år, årsaken tophi å løse.Hjemmeside  >  Bli kvitt gikt  >  Urinsyregikt