Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Hjelpe kontrollere høyt blodtrykk

Nesten en av tre personer har høyt blodtrykk. Hvis du er blant dem, vet du at du kan behandle sykdommen med helsepersonell hjelp. I de fleste tilfeller, svarer høyt blodtrykk til behandling, men suksessen til behandling er opp til deg.

Normalt blodtrykk er enhver leser mindre enn 120/80. Hvis blodtrykket lesing er mellom 120/80 og 139/89, har du "prehypertension", som betyr at du er utsatt for å utvikle høyt blodtrykk hvis du ikke gjør noe for å forhindre det. Høyt blodtrykk er en avlesning på 140/90 eller høyere.

Selv om du ikke har høyt blodtrykk, eller hypertensjon, er det en god idé å få blodtrykket kontrolleres en gang i året. Det er fordi høyt blodtrykk vanligvis ikke produserer symptomer som du kan se eller kjenne.

Hvis du har høyt blodtrykk, er det viktig å vite at ubehandlet hypertensjon kan føre til alvorlige sykdommer, som for eksempel koronarsykdom, hjerneslag og nyresvikt.

Du kan ta ansvar for din sykdom ved å gjøre endringer i livsstil og / eller tar blodtrykksmedisin. Ved å ta disse trinnene, vil du føle deg bedre og leve lenger. Du vil også hindre flere helseproblemer som kan være forårsaket av ukontrollert hypertensjon.

Risikofaktorer for høyt blodtrykk er delt inn i to kategorier: de du ikke kan kontrollere, og de du kan.

Ukontrollerbare risikofaktorer

Du kan ikke kontrollere disse risikofaktorer for høyt blodtrykk:

 • Arvelighet. Sjansene for å utvikle høyt blodtrykk er større hvis foreldrene dine eller andre nære slektninger hadde det.

 • Kjønn. Menn er mer sannsynlig å utvikle sykdommen enn kvinner inntil 55 år, en kvinnes risiko øker etter overgangsalderen.

 • Alder. Høyt blodtrykk forekommer oftest hos menn eldre enn 35 og hos kvinner eldre enn 45 år. Risikoen øker med alderen.

 • Race. African people utvikle høyt blodtrykk i yngre alder enn hvite gjør. Høyt blodtrykk har også en tendens til å påvirke afrikanske folk mer på alvor.

Livsstil justering

De mer ukontrollerbare risikofaktorer du har, jo viktigere er det å ta de riktige avgjørelsene om disse risikofaktorer du kan kontrollere.

Rådfør deg med helsepersonell om å gjøre livsstils justeringer for å eliminere disse kontrollerbare risikofaktorer:

 • Opprettholde en sunn vekt. Å miste vekt fører ofte blodtrykket å slippe. Noen mennesker kan senke blodtrykket nok til å slutte å ta medisiner for sykdommen.

 • Får regelmessig mosjon. Regelmessig aerob trening toner ditt hjerte, blodårer og muskler og holder blodtrykket lavt. Snakk med din leverandør før du starter et treningsprogram.

 • Lær hvordan å takle stresset. Meditere, lytte på stress-ledelse bånd eller gjøre avspenningsøvelser daglig. Stressede personer har ofte høyt blodtrykk.

 • Røyker ikke. Hvis du røyker, sluttet. Røyking øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

 • Drikk kun i moderate mengder. Tung, regelmessig inntak av alkohol kan øke blodtrykket dramatisk. Eksperter anbefaler ikke mer enn to drinker per dag for menn og én drink om dagen for kvinner.

 • Ta ditt blodtrykk medisin som foreskrevet.

Gjør kosthold endringer

En diett for høy i natrium får kroppen til å holde på vann, noe som øker volumet av blodet i sirkulasjon. Dette øker trykket i blodårene.

Gjennomsnittlig voksen trenger 2200 mg natrium per dag, men mange mennesker forbruker 10 ganger det beløpet. For å redusere natriuminntaket:

 • Unngå høy salt matvarer som soyasaus, potet eller korn chips, kylling sjy, pickles, hermetisk supper, bacon, skinke og mange praktiske og frosne matvarer.

 • Kjøp no-eller lav-salt produkter når det er mulig.

 • Unngå å legge til salt på bordet.

 • Øk inntaket av kalium, som bidrar til å skylle natrium fra kroppen. Gode ​​kilder til kalium inkluderer honningmelon, kokte tomater, bananer, bakte poteter, jordbær og sommer squash. Eksperter anbefaler å få minst 3500 mg kalium hver dag.

I tillegg, sørg for at du spiser rikelig med frukt, grønnsaker og magre meieriprodukter. Begrense mengden av total fett og mettet fett i kostholdet ditt.

Hjemmeside  >  Hypertensjon  >  Å leve med hypertensjon  >  Hjelpe kontrollere høyt blodtrykk