Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Oversikt hudkreft

Hudkreft er en sykdom hvor ondartede, eller kreftceller, dannes i vevet i huden.

Tanning senger og basking i solen kan gjøre deg er huden ser flott-men disse aktivitetene øker risikoen for hudkreft. Bor ute av solen, beskyttende klær og solkrem er de beste metodene for å forebygge hudkreft.

Tre typer hudkreft

Det er tre hovedtyper av hudkreft: basal cell carcinoma, plateepitelkarsinom og føflekkreft.

Basalcellekreft utgjør ca 80 prosent av alle tilfeller av hudkreft. Denne svært behandles kreft starter i epidermis (det øverste laget av huden) og vokser veldig sakte. Basal cell carcinoma vises vanligvis som en liten, skinnende kul eller knute på huden. Den rammer i hovedsak de områder som er utsatt for sol, slik som hode, nakke, hender og ansikt. Det forekommer ofte blant folk med lyse øyne, hår og hudfarge.

Plateepitelkarsinom står for om lag 20 prosent av alle tilfeller. Selv om mer aggressive enn basalcellekarsinom, er denne kreftformen svært behandles. Plateepitelkarsinom kan vises som knuter eller røde, skjellende flekker i huden. Det kan bli funnet på ansikt, ører, lepper og munn. Men det kan spre seg til andre deler av kroppen. Denne typen hudkreft er vanligvis funnet i lyshudet folk.

Malignt melanom utgjør en liten andel av alle tilfeller av hudkreft, men det fører til at de fleste hudkreft dødsfall. Ondartet melanom starter i melanocytter, som er cellene som produserer pigment i huden. Ondartede melanomer begynner vanligvis som en muldvarp som deretter blir cancerous. Denne kreften kan spre seg raskt. Den rammer mennesker med alle hudtyper, men vises oftest på lyshudet menn og kvinner.

Forebygging

For å forebygge hudkreft, er det viktig å undersøke huden din på en jevnlig basis. Bli kjent med føflekker og andre hudsykdommer å bedre identifisere endringer. Finne mistenkelige føflekker eller hudkreft tidlig er nøkkelen til behandling av hudkreft vellykket. En hud self-eksamen er vanligvis det første skrittet i å oppdage hudkreft.

Enkelte føflekker har høyere risiko for å endre seg til ondartet melanom. Føflekker som er tilstede ved fødselen og atypiske føflekker har en større sjanse for å bli ondartet. Erkjennelsen av endringer i føflekker er avgjørende i å oppdage føflekkreft på sitt tidligste stadium. Melanomer varierer mye i utseende. Alltid konsultere legen din for en diagnose.

Hudkreft er mer vanlig i lyshudet mennesker - spesielt de med blondt eller rødt hår, som har lyse øyne. Hudkreft er sjelden hos barn. Imidlertid er ingen sikker fra hudkreft. Andre risikofaktorer inkluderer: familiehistorie med melanom, tidsbruken ubeskyttet i solen, tidlig barndom solbrenthet, mange fregner, mange vanlige føflekker (mer enn 50), og dysplastiske nevi (uvanlige godartede føflekker som kan ligne melanom).

Behandling

Det finnes flere typer behandlinger for hudkreft, inkludert kirurgi, laser-kirurgi, strålebehandling, immunterapi og kjemoterapi. Immunterapi er en kompleks form for behandling som omfatter forskjellige fremgangsmåter for å øke kroppens immunsystem, bidrar den til å bremse veksten av kreft.

Du kan forebygge hudkreft ved å gjøre følgende:

  • Bruk verneutstyr, sammen med en lue med en fire-tommers kant og solbriller.

  • Påfør solkrem over hele kroppen din og unngå solen midt på dagen fra 10 am til 16:00

  • Regelmessig bruk en bredspektret solkrem med solfaktor 15 eller høyere, selv på overskyete dager.

Hjemmeside  >  Hudkreft  >  Oversikt hudkreft