Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Effektiv behandling av halsbrann

Nesten alle har halsbrann av og til. Det kan være en midlertidig sykdom, eller en som blir kroniske. Selv om det kan behandles enkelt med endringer i kosthold, livsstil, og over-the-counter (OTC) medisiner, kan det også være et symptom på mer alvorlige problemer.

Når du svelger mat, lukkemuskelen i nedre del av spiserøret slapper av og åpner for å innrømme mat til magen. Muskelen deretter lukkes for å hindre magesyre fra å vaske tilbake opp i spiserøret.

Halsbrann-vanligvis en smertefull, brennende følelse i brystet etter et tungt måltid, eller mens bøyd over, ligge på ryggen, eller løfte-oppstår når lukkemuskelen ikke lukkes helt. Syre fra magesekken kommer opp i spiserøret, forårsaker en brennende følelse. Andre symptomer kan være kronisk hoste, kronisk sår hals, vedvarende hikke, følelsen av å ha klump i halsen, og problemer med å svelge. Gravide kvinner opplever ofte halsbrann som det voksende fosteret øker trykket inne i buken.

Mer alvorlige sykdommer

Halsbrann som ikke vil gå bort trenger legehjelp, fordi det kan være et symptom av gastroøsofageal reflukssykdom ( GERD ). Slimhinnen i spiserøret kan også bli irritert av medisiner (øsofagitt), Barretts spiserør, kreft i spiserøret, magesår, eller andre gastrointestinale problemer. Brystsmerter, for eksempel, kan være et symptom på GERD, esophageal krampe, angina eller hjerte angrep. Smerter fra noen av disse kan forekomme etter et tungt måltid. Så, hvis du lider av alvorlig eller kronisk halsbrann eller brystsmerter, er det viktig å finne ut om problemet ditt er fordøyelses eller hjerterelatert.

I menn, er det vanligvis ganske lett å se forskjell mellom et hjerteinfarkt og halsbrann: Symptomene på hjerteinfarkt inkluderer knusing brystsmerter. Men hos kvinner, symptomene på et hjerteinfarkt kan omfatte halsbrann, så vel som oppkast og kvalme. Hvis du er en kvinne, særlig en som er postmenopausal, og du har halsbrann, ikke vente med å søke medisinsk hjelp.

Du kan gjøre mange ting for å redusere eller lindre halsbrann symptomer. De egenomsorg trinnene nedenfor vil bidra til å redusere syrenivået i magen, redusere presset på magen og spiserøret, og nøytralisere effekten av syre.

Egenomsorg trinn for halsbrann

 • Unngå mat og drikke som forverre problemet. De vanligste irritanter er koffeinholdige drikker, alkohol, stekt og høy-fett mat, sjokolade, tomatprodukter, og sitrus juice.

 • Unngå å spise innen fire timer etter leggetid og drikke innen to timer etter leggetid.

 • Ikke ha tettsittende klær.

 • Røyker ikke.

 • Ikke overspise. Prøv å spise mindre, hyppigere måltider.

 • Gjør måltidene avslappet. Spis sakte og tygg godt.

 • Gå ned i vekt hvis du er overvektig for å redusere presset på spiserøret.

 • Løsne eller fjerne tettsittende klær når du spiser.

 • Ikke legg deg ned umiddelbart etter å ha spist.

 • Sov med hodet på sengen løftet. (Sett bena på hodet av sengen på fire-til seks-tommers blokker, eller slip en kile støtte under madrassen.)

 • Unngå aspirin, ibuprofen, og andre leddgikt medisiner, bortsett paracetamol.

 • Unngå antacida som inneholder aluminium hvis du er en dialysepasient.

 • Drikk lunkent-ikke kaldt vann med måltider.

OTC medisiner

Effektive OTC medisiner er tilgjengelige for å behandle halsbrann og GERD:

 • Antacida. Disse gir ofte rask, men kortvarig lindring. Syrenøytraliserende er tilgjengelige som kalsium (for eksempel Tums), natriumbikarbonat, magnesium (for eksempel melk av Magnesia) og aluminiumforbindelser (for eksempel Amphogel). Maalox og mylanta inneholde både aluminium og magnesium, som balanserer bivirkninger av diaré og forstoppelse. Unngå antacida som inneholder mye natrium hvis du har høyt blodtrykk og hjertesykdom. En vanlig bivirkning av magnesiumforbindelser er diaré. Forstoppelse er en vanlig bivirkning av kalsium-og aluminiumforbindelser. Syrenøytraliserende kan forhindre absorpsjon av andre medikamenter, eller de kan øke styrken av andre stoffer. For å unngå disse interaksjoner, ta andre rusmidler en time før eller tre timer etter inntak av syrenøytraliserende. Natriumbikarbonat kan gi rask lindring, men på grunn av sin høye natrium-innhold, er det ikke egnet for gjentatt bruk.

 • Histamin (H2) reseptorblokkere. Disse medikamentene redusere produksjonen av magesyre. OTC H2-blokkere inkluderer famotidin (Pepsid), cimetidin (Tagamet), og ranitidin (Zantac). Disse stoffene kan samhandle med andre rusmidler, så sørg for at helsepersonell vet om du tar disse stoffene.

 • Protonpumpehemmere. Dette potent gruppe av legemidler stopper produksjonen av syre i magen. Foreløpig er bare ett OTC medisiner tilgjengelig: omeprazol (prilosec OTC). Andre protonpumpehemmere er tilgjengelig på resept.

Fordi disse medikamentene kan maskere symptomer på alvorlig sykdom, er det ekstremt viktig at du først vet at du ikke har et alvorlig problem. Før du bruker OTC H2-blokkere eller protonpumpehemmere, bør du snakke med legen din dersom du har hatt problemer med å svelge, halsbrann i mer enn tre måneder, brystsmerter, tungpustethet (med en historie med halsbrann), magesmerter, kvalme eller oppkast, blod i avføringen, eller uforklarlig vekttap. Når du tar disse medikamentene, se helsepersonell hvis symptomene ikke har lettet etter 14 dager.

På legens

Hvis du ikke kan kontrollere dine symptomer, bør du oppsøke lege, som kan avgjøre om magesyre er problemet. Hvis det er, kan legen forskrive en åtte-ukers prøveperiode på kosttilskudd restriksjoner, pluss medisiner.

Hjemmeside  >  Halsbrann og GERD  >  Behandling  >  Effektiv behandling av halsbrann