Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Reaktiv artritt

Hva er det?

Reaktiv artritt er en sjelden sykdom som forårsaker betennelse i leddene, og i mange tilfeller kan andre områder, spesielt i urinveiene og øynene. Det er utløst av en infeksjon, vanligvis ved en seksuelt overført organisme eller av visse gastrointestinale bakterier.

Den vanligste infeksjonen forårsaker reaktiv artritt er den seksuelt overførbare sykdommer (STD) klamydia. Reaktiv artritt kan også være forårsaket av gastrointestinal infeksjon fra bakterier som salmonella, Shigella, Campylobacter eller Yersinia, infeksjoner som kan føre til diaré og oppkast. Disse bakteriene ofte finnes i forurenset mat eller vann. Mens disse infeksjoner er vanlig, er reaktiv artritt ikke. Forskere tror at mennesker som utvikler reaktiv artritt har en viss genetisk sminke. Støtter teorien at genetisk makeup er en risikofaktor, ca 50% av personer med reaktiv artritt bære et gen som kalles HLA-B27, sammenlignet med 8% av den generelle befolkningen.

Reaktiv artritt er antatt å være en autoimmun sykdom, hvilket betyr at kroppens immunsystem angriper feilaktig sitt eget vev. I dette tilfellet er den immunsystemet jolted til handling av infeksjon, men fortsetter å angripe etter at infeksjonen er borte.

Reaktiv artritt inkluderer vanligvis leddgikt, øyebetennelse (konjunktivitt eller uveitt) og betennelse i urinrøret (uretritt). Men noen mennesker utvikler bare ett eller to av disse. Reaktiv artritt er mest vanlig hos personer i alderen 20 og 40, med en prevalens på ca 0,03% (30 per 100 000).

Symptomer

Symptomer vanligvis vises i løpet av noen få uker etter at noen har hatt klamydia eller en diaré infeksjon. De fleste føler seg litt sliten og har en svak feber, selv om noen har høy feber, betydelig tretthet og vekttap. Andre tidlige symptomer inkluderer muskelsmerter, leddstivhet og lav rygg smerter som stråler inn i rumpe eller lår. Tilbake ubehag vanligvis blir verre når du sitter eller ligger stille og blir bedre når du beveger deg rundt. Leddgikt begynner brått og rammer vanligvis ett eller flere ledd, spesielt knær, ankler, føtter eller håndledd. Folk har ofte smerter på baksiden av en ankel eller ømhet på bunnen av en hæl (fra betennelse på stedet der en sene er festet til et bein).

Symptomene varierer avhengig av hva andre områder av kroppen er betent:

 • Leddgikt - Leddsmerter, hevelse, begrenset bevegelse, spesielt i ankler, knær, føtter og mindre vanlig i håndledd, fingre eller andre ledd, sene smerter, lav tilbake smerte, hevelse i en finger eller tå

 • Konjunktivitt - Rødhet nær et øyelokk med klebrig utflod fra øyet, spesielt om morgenen (vanligvis milde og forbigående)

 • Uveitt - Rødhet i nærheten av iris i øyet, smerter (spesielt når de utsettes for lys), tåkesyn

 • Uretritt - Smertefull vannlating, utflod fra penis eller vagina

 • Dermatitis - Smertefri eller smertefulle sår i munnen, et skjellende utslett på fotsålene, betennelse på tuppen av penis

Andre symptomer er mer sjeldne, inkludert betennelse i prostata (prostatitt), blæren (blærekatarr) eller hjerteslimhinnen (perikarditt) og lekkasje av aortaklaffen.

Diagnose

En lege kan få mistanke om at du har reaktiv artritt når de typiske symptomer utvikles etter at du hadde en infeksjon. Legen vil undersøke deg og vil bestille imaging tester, som for eksempel røntgen av bekkenet eller korsryggen. Legen kan fjerne væske fra en smertefull felles med en nål slik at det kan undersøkes i et laboratorium. Fluid fra et betent ledd vil inneholde et stort antall hvite blodlegemer, men det er ingen påvisbar infeksjon i leddet.

Det er ingen enkelt test som kan bekrefte diagnosen. Legen din vil diagnostisere reaktiv artritt basert på din tidligere smitte, symptomer og fysisk eksamen. Tester kan utføres for å se etter andre sykdommer som kan forårsake leddbetennelse, slik som en infeksjon eller gikt.

Forventet varighet

Av grunner som ennå ikke er kjent, reaktiv artritt noen ganger blir bedre av seg selv over flere måneder eller år. Men det er ofte kroniske (langvarige) og behandling kan være nødvendig på lang sikt, selv for en levetid.

Forebygging

Det er ingen måte å hindre reaktiv artritt, men de infeksjoner som kan utløse det kan forebygges. Du kan bidra til å forebygge gastrointestinale infeksjoner ved riktig matlaging mat og vaske hendene grundig etter kontakt med dyr og før matlaging. Du kan forebygge kjønnssykdommer ved å praktisere sikker sex.

Behandling

Valget av behandling for reaktiv artritt avhenger av dine spesifikke symptomer. Hvis du fortsatt har infeksjon, vil legen forskrive antibiotika, vanligvis i syv til ti dager. Noen leger behandler klamydiainfeksjoner med antibiotika så lenge som tre måneder. Et begrenset antall studier har vist at dette lengre behandling bidrar til å forebygge reaktiv artritt, men behandlingen er fortsatt kontroversielt. De seksualpartnere en person med nylig diagnostisert klamydia bør også behandles.

For mild artritt, en non-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAID) med eller uten en smertestillende som for eksempel paracetamol kan (Paracet og andre merkenavn) være nok. For mer alvorlig leddgikt, kan injeksjoner av kortikosteroider i betent felles lindre smerter, selv om lindring er ofte forbigående. Andre medisiner som kan være nyttig inkludere de som brukes til å behandle revmatoid artritt, som for eksempel sulfasalazin, hydroksyklorokin eller metotreksat (alle selges som generika). Leger vanligvis ikke foreskrive medisiner kalt orale kortikosteroider, som brukes til å behandle revmatoid artritt, fordi de vanligvis ikke fungerer så bra for reaktiv artritt. Nyere medisiner som brukes til å behandle revmatoid artritt kan også brukes, inkludert injiserbare adalimumab (Humira), etanercept ( Enbrel ) eller infliksimab ( Remicade ). Kirurgi for å erstatte en felles kan hjelpe alvorlig leddgikt som ikke responderer på medisiner.

Det er viktig å balansere hvile og mosjon. Sykling og svømming, for eksempel, kan bidra til å redusere stivhet og holde leddet i bevegelse. Legen din kan henvise deg til en fysioterapeut, ergoterapeut eller podiatrist. Splinter, sko innstikk eller bukseseler kan gi lindring på måter som medisiner ikke kan.

For de andre manifestasjoner av sykdom, behandling alternativene inkluderer:

 • Kortikosteroid krem ​​eller salve for utslett, tilsyn av en hudlege er viktig, spesielt hvis utslettet involverer penis eller ansikt

 • Kortikosteroid dråper, injeksjoner eller piller for uveitt

 • NSAIDs eller andre smertestillende midler for urinveisbetennelse (uretritt)

Omsorgen for mennesker med reaktiv artritt bør koordineres av deres primære omsorg lege med regelmessig overvåking av aktuelle spesialister, som kan omfatte en hudlege, øyelege, revmatolog eller urolog.

Når du skal ringe en profesjonell

Ring legen din dersom du har symptomer på reaktiv artritt som leddsmerter, hevelse, begrenset bevegelse, rød eller smertefulle øyne, eller smertefull vannlating. Hvis du merker smerter eller brenning med vannlating, eller en utflod fra penis eller vagina, ringe legen din med en gang. La legen vite om du har diaré som er vedvarende, blodig eller forbundet med smerte.

Prognose

Med terapi, er utsiktene for reaktiv artritt bra, selv om sykdommen er ganske variabel. Alvorlige tilfeller kan være forbundet med betydelige leddskader, synsproblemer og andre invalidiserende manifestasjoner, mens andre tilfeller er mye mildere og bare midlertidig belastende. Risikofaktorer for mer alvorlig sykdom omfatter én eller flere av følgende:

 • Mann kjønn

 • Venerisk infeksjon (heller enn tarminfeksjon)

 • Sacroiliac eller hofteledd engasjement

 • Hevelse av en finger eller tå

 • Blodprøver som viser tegn på markant kroppsdekkende betennelse

 • Tilstedeværelse av genet markør, HLA-B27

 • Dårlig respons på initial terapi

Hjemmeside  >  Gikt  >  Symptomer & Årsaker  >  Reaktiv artritt