Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Diabetisk ketoacidose

Hva er det?

Diabetisk ketoacidose er en potensielt dødelig komplikasjon av diabetes som oppstår når du har mye mindre insulin enn kroppen din trenger. Dette problemet gjør at blodet blir surt og legemet for å bli farlig dehydrert. Diabetisk ketoacidose kan oppstå når diabetes ikke behandles tilstrekkelig, eller det kan oppstå i tider med alvorlig sykdom.

For å forstå denne sykdommen, må du forstå hvordan kroppens krefter seg med sukker og annet brensel. Maten vi spiser blir brutt ned av kroppen, og mye av det vi spiser blir glukose (en type sukker), som går inn i blodet. Insulin hjelper glukose til å passere fra blodstrømmen inn i celler i kroppen, hvor den brukes til energi. Insulin normalt er laget av bukspyttkjertelen, men personer med type 1-diabetes (insulinavhengig diabetes) ikke produserer nok insulin og må injisere det daglig.

Kroppen din trenger en konstant kilde til energi. Når du har nok av insulin, kan kroppens celler får all den energien de trenger fra glukose. Hvis du ikke har nok insulin i blodet, er leveren programmert til å produsere krise brensel. Disse brensel, laget av fett, kalles ketoner (eller ketoacids). I en knipe, kan ketoner gi deg energi. Men hvis kroppen din forblir avhengige av ketoner for energi for lenge, du snart vil bli syke. Ketoner er sure kjemikalier som er giftige i høye konsentrasjoner.

I ketoacidose, ketoner bygge seg opp i blodet, alvorlig endring av den normale kjemien i blod og interfererer med funksjonen til flere organer. De gjør blodet surt, noe som fører til oppkast og magesmerter. Hvis syrenivået i blodet blir ekstremt, kan ketoacidose forårsake faller blodtrykket, koma og død.

Ketoacidosis er alltid ledsaget av dehydrering, som er forårsaket av høye nivåer av glukose i blodet. Glukose bygger seg opp i blodet hvis det ikke er nok insulin til å flytte glukose inn i cellene. Under en episode av ketoacidose, er det vanlig at blodsukkeret til å stige til et nivå på over 400 milligram per desiliter. Når blodsukkernivået er så høyt, noen sukker "renner over" i urinen. Som sukker er revet med i urinen, er vann, salt og kalium trekkes inn i urinen med hver sukkermolekyl, og kroppen mister store mengder av væske og elektrolytter, som er mineraler som spiller en viktig rolle i celle-funksjon. Ettersom dette skjer, produserer du mye mer urin enn normalt. Etter hvert kan det bli umulig for deg å drikke nok væske for å holde tritt med mengder at du tisser. Oppkast forårsaket av blodets surhetsgrad bidrar også til væsketap og dehydrering.

Personer med type 1 diabetes har økt risiko for diabetisk ketoacidose. Hvis du har type 1 diabetes, kan ketoacidose skje fordi du har sluttet å ta insulin injeksjoner eller fordi insulindosen er for lav. Det kan være utløst av en infeksjon eller alvorlig fysisk belastning, for eksempel en skade eller operasjon, fordi kroppen din kan trenge mer insulin enn vanlig i løpet av disse påkjenninger. Ketoacidosis forekommer sjelden hos personer med type 2 diabetes. I de fleste som har type 2 diabetes, blodinsulinnivået vanligvis ikke får lav nok til å signalisere leveren for å gjøre ketoner.

I ca 25% av barn med diabetes, symptomer fra ketoacidose er det første tegn på at de har diabetes.

Symptomer

Symptomer på diabetisk ketoacidose inkluderer:

  • Hyppig vannlating

  • Ekstrem tørste

  • Munntørrhet

  • Cool hud

  • Kvalme og oppkast med eller uten magesmerter

Som blod ketonnivå øke, kan personens pustemønster blir sakte og dyp, og hans eller hennes pusten kan ha en fruktig lukt. En person med ketoacidose kan synes å være sliten eller forvirret eller kan ha problemer med å betale oppmerksomhet. Uten rask behandling i den første dagen av symptomer, kan sykdommen føre til lavt blodtrykk, tap av bevissthet, koma eller død.

Hvis du har type 1 diabetes, er det viktig å måle blodsukkernivået hjemme ved hjelp av en maskin som kalles en glukosemåler. Du bør også ha papir teststrimler som kan oppdage ketoner i urinen. Hvis blodsukkerresultatet er over 300 milligram per desiliter, bør du teste urinen for ketoner. Hvis urinen strimmelen leser "moderat" eller "large", er det mulig du har ketoacidose.

Diagnose

Personer med diabetisk ketoacidose blir alltid behandlet på et sykehus. Legen din vil ta blodprøver for nivåer av glukose, ketoner, og elektrolytter som natrium og kalium. Hvis du har vært med å ta insulin uten savnet doser, vil legen din vil avgjøre om du har en infeksjon.

Forventet varighet

Symptomer på ketoacidose kan utvikle seg over en periode på noen få timer, og behandlingen resulterer i rask bedring. Vanligvis, vil mennesker som utvikler ketoacidose forbli på sykehuset i en til tre dager.

Forebygging

Hvis du har type 1 diabetes, du vanligvis kan forhindre diabetisk ketoacidose ved å følge insulinregime og kosthold foreskrevet av legen din, og ved å teste blodsukkeret regelmessig. Hvis kroppen din er stresset av en infeksjon, kan ketoacidose utvikle i løpet av timer, og du kan ikke være i stand til å hindre det. Det er viktig for deg å sjekke blodsukkeret oftere i løpet av en infeksjon, slik at du kan justere behandlingen. Det er også viktig for deg å erkjenne at oppkast og magesmerter kan være tegn på ketoacidose, slik at du kan få medisinsk hjelp raskt.

For å bidra til at du får riktig akuttbehandling for diabetisk ketoacidose hvis du er borte fra hjemmet, bære en medisinsk identifikasjon kjede eller armbånd som identifiserer deg som en diabetiker. Dette vil hjelpe krisepersonell for å anerkjenne problemet ditt raskt hvis du er blant fremmede, og du er for syk til å snakke for deg selv.

Behandling

Når du er på sykehuset, vil din diabetisk ketoacidose behandles med insulin for å senke blodsukkernivået. Du vil også motta et stort volum av væske intravenøst ​​(gjennom en blodåre). Blodsukkeret og syrenivåene vil overvåkes ofte, og du vil bli gitt kaliumtilskudd for å gjenopprette kroppens tilførsel av dette viktige mineralet. Inntil blodkjemi tilbake til det normale, vil dine vitale tegn (temperatur, puls, respirasjon, blodtrykk) og urinproduksjon overvåkes. Hvis en infeksjon har utløst din episode av ketoacidose, vil antibiotika eller andre medisiner brukes til å behandle infeksjonen.

Når du skal ringe en profesjonell

Hvis du har type 1 diabetes og har en glucometer lese over 300 milligram per desiliter, bør du teste urinen for ketoner. Ring legen din dersom moderate eller høye nivåer av ketoner er tilstede, eller hvis du ikke har tidligere omtalt hvordan å justere insulindosen når sukker er dette høyt. Legen din vil gi deg mer spesifikke retningslinjer om når og hvor ofte for å måle blodsukkeret og urin og hva målingene skal se etter. Også ringe legen din når du har uforklarlige kvalme og oppkast, med eller uten magesmerter.

Prognose

Med riktig behandling, mer enn 95 prosent av pasientene gjenopprette fra diabetisk ketoacidose.

Hjemmeside  >  Diabetisk ketoacidose