Hjemmeside
Olobot - Helse og medisinsk informasjon du kan stole på

Forstå kolesterol tall

Jo høyere kolesterolnivå, jo større risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag. Det er derfor du trenger å vite kolesterolnivået ditt. Hvis det er høyt, kan du ta skritt for å bringe det ned. Å spise riktig mat og få nok mosjon kan hjelpe. Noen mennesker trenger også medisiner for å kontrollere sitt kolesterol. Din lege kan hjelpe deg med å komme i gang med en plan for å kontrollere kolesterolet.

Kontrollere kolesterol

Kolesterol er sjekket med en enkel blodprøve. Resultatene forteller deg hvor mye kolesterol du har i blodet. Få sjekket så ofte som helsepersonell foreslår. Mens du arbeider for å senke kolesterolet, vil tallene endres sakte. Men de vil endre. Vær tålmodig og holde deg på sporet.

Din total kolesterol nummer

En blodprøve vil gi deg et tall for den totale mengden kolesterol i blodet ditt. Jo høyere dette tallet er, desto mer sannsynlig er det at kolesterol vil bygge opp i blodårene. For helsen din, er det foreslått at totalkolesterol være lavere enn 200. Selv om kolesterol er bare litt høy, er du på økt risiko for helseproblemer.

Min total kolesterol er: ________________

Dine lipid tall

Total kolesterol er bare en del av historien. Kolesterol er bygd opp av forskjellige typer fett, eller "lipider." Hvis din totale kolesterol er høy, kjenne din lipidprofil er viktig. De to viktigste lipider er HDL og LDL. Lipider er sjekket i løpet av en "faste" blodprøve (du trenger ikke spise for en viss tid før testen er ferdig). Og sammen med kolesterol, kan triglyserid (en annen type fett) også føre til blokkerte arterier. Så, vel vitende om HDL, LDL, og triglyserid tall samt ditt totalkolesterol gir deg et mer komplett bilde av ditt kolesterol nivå.

  • HDL kalles det "gode" kolesterolet. Den beveger seg ut av blodet og ikke blokkerer blodårene. HDL nivået påvirkes av hvor mye du trener og hva du spiser. For folk flest, bør HDL være 40 eller høyere hvis du er en mann, og 50 eller høyere hvis du er en kvinne.

    Min HDL kolesterol er: ________________

  • LDL kalles det "dårlige" kolesterolet. Dette er fordi det kan holde seg til blodårene og blokkere blodstrømmen. LDL-nivå er mest påvirket av hva du spiser. For folk flest, bør LDL være lavere enn 100.

    Min LDL kolesterol er: ________________

  • Triglyserid er en type fett i kroppen benytter for å lagre energi. For mye triglyserider kan øke risikoen for hjertesykdom. Triglyseridnivåer bør være under 150.

    Min triglyserid er: ________________


Hjemmeside  >  Administrerende kolesterol  >  Forstå kolesterol tall